Reklama
  • Wtorek, 10 maja 2016 (08:05)

    Sakiewki z twarogiem

Składniki: 30 dag mąki, sól, 2 szkl. mleka, 4 jajka, 1 cytryna, 30 dag białego sera, śmietana (150 g), 4 łyżki cukru pudru, powidła malinowe, 20 dag truskawek (opcjonalnie do dekoracji), mrożone jagody (opcjonalnie do dekoracji), olej.

Przygotowanie:

Reklama

1. Mąkę wymieszaj z odrobiną soli. Wlej mleko. Ubijaj składniki trzepaczką do momentu, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję.

2. Wbij jajka i ponownie wymieszaj (minimum 5 minut). Potem odstaw ciasto na ok. 10 minut.

3. Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę z połowy owoca za pomocą tarki. Wymieszaj w misce skórkę z cytryny z połową białego sera i 2 łyżkami cukru pudru.

4. Rozgrzej na patelni olej. Za pomocą łyżki nalej ciasto i smaż naleśniki.

5. Naleśniki rozłóż na talerzu. Na środku każdego z nich połóż po 1 łyżce śmietany i twarogu oraz 1 łyżeczce powideł malinowych. Zrób „sakiewkę”, zawiązując ją dekoracyjnym sznurkiem. Na koniec posyp naleśniki resztką cukru pudru i dodaj do dekoracji rozmrożone wcześniej jagody i świeże truskawki.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 5 łyżek wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 cebula dymka, 25 dag liści szpinaku, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany 18 proc., 15 dag tartego sera, 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.