Reklama
  • Poniedziałek, 25 lipca 2016 (11:05)

    Sałatkowe naleśniki

Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: po 1 szklance mąki, wody gazowanej, mleka, 1 jajko, sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka, 9 łyżek oleju. Farsz: 1/2 paczki miksu sałat, 1 dymka, 5 dag pomidorków cherry, 8 rzodkiewek, 12-15 dag ziołowego serka do pieczywa, 6 łyżek łuskanych nasion słonecznika

Reklama

1. Jajko sparzyć. Białko ubić na sztywno, żółtko zmiksować z mlekiem, mąką, wodą i szczyptą przypraw, delikatnie wymieszać z pianą, odstawić na 30 minut. Z ciasta smażyć złociste naleśniki na dobrze rozgrzanym oleju. Odłożyć do wystygnięcia.

2. Warzywa umyć, osuszyć. Dymkę pokroić w półtalarki, rzodkiewki podzielić na ćwiartki, pomidorki przekroić na pół. Warzywa wymieszać z sałatą, skropić olejem, doprawić, odstawić do lodówki na ok. 30 minut, by smaki sałatki się przegryzły.

3. Każdy naleśnik posmarować serkiem, obsypać nasionami słonecznika (można podprażyć je bez tłuszczu na patelni), rozłożyć sałatkę warzywną, zwinąć w ścisły rulon, pokroić pod skosem na mniejsze kawałki. Podawać na zimno z pozostałą sałatką.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 2 szkl. mleka, 2 jajka, 25 dag białego sera, 2 szklanki cukru kryształu, 400 ml kremówki 36 proc., olej do smażenia, 2 szklanki mrożonych czerwonych owoców, sól, cytryna więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.