Reklama
  • Środa, 25 maja 2016 (08:00)

    Torcik naleśnikowy z tuńczykiem

Składniki na 6 porcji, ciasto: 1,5 szkl. mąki, 1 szkl. mleka, 3 jajka, 3 łyżki roztopionego masła,1/2 łyżeczki soli, olej do smażenia; farsz: 40 dag tuńczyka w sosie własnym, 1/2 główki sałaty lodowej, 10 zielonych oliwek bez pestek, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego; dekoracja 1 ugotowana marchewka qok. 10 czarnych oliwek bez pestek, 1 jajko ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu

Reklama

1. Mąkę przesiej z solą. Dodaj mleko, roztrzepane jajka i roztopione masło. Dokładnie miksuj przez minimum 2 minuty. Ciasto ma być lekko gęste i bez grudek! Odstaw na 30 minut. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i usmaż ok. 10 cienkich naleśników.

2. Tuńczyka odcedź. Sałatę porwij na kawałeczki. Zielone oliwki posiekaj. Majonez wymieszaj z jogurtem. Tuńczyka połącz z oliwkami i 1 łyżką wymieszanego majonezu. Naleśniki przekładaj warstwami tuńczyka i sałaty. Gotowy tort posmaruj majonezem. Udekoruj talarkami marchewki, oliwek i plasterkami jajka. Schłodź przed podaniem.

Naj
Więcej na temat:torcik

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 5 łyżek wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 cebula dymka, 25 dag liści szpinaku, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany 18 proc., 15 dag tartego sera, 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.