Reklama
  • Środa, 14 grudnia 2016 (13:05)

    Tort naleśnikowy

Składniki na 4 porcje. Ciasto: ● 1,5 szklanki mleka ● szklanka mąki ● 2 jajka ● 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ● 2 łyżki cukru ● olej. Farsz: ● pół kg sera białego ● paczka cukru wanilinowego ● cukier puder do smaku ● 2 żółtka. Do przekładania: ● 30 dag czarnej porzeczki lub inne owoce mrożone ● 3 łyżki cukru. Dekoracja: ● całe owoce ● cukier puder.

Reklama

❶ Mleko przelej do miski. Dodaj do niego jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość dokładnie zmiksuj. Gotowe ciasto wylej porcjami na rozgrzaną patelnię. Smaż kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia (u mnie wyszło 7 sztuk).

❷ Do sera dodaj cukier wanilinowy oraz żółtka. Całość zmiksuj z cukrem.

❸ Porzeczki przełóż do garnka, zasyp cukrem i zagotuj. Przetrzyj je przez sito.

❹ Na talerz przełóż naleśnik. Posmaruj go warstwą sera i galaretki. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Wierzch udekoruj owocami i posyp cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 60 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 350. Stopień trudności: średni.

Telemax

Zobacz również

  • Ciasto: 2 jaja • 2 szklanki mleka • 3/4 szklanki gazowanej wody • 1/2 łyżeczki soli • 2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka naturalnego kakao Nadzienie: 30 dag sera białego • łyżka cukru pudru • 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.