Reklama
  • Środa, 4 grudnia 2013 (10:00)

    Tort naleśnikowy z mięsem mielonym

Składniki na ciasto: 2 jajka, szklanka mąki, szklanka mleka, pół szklanki wody mineralnej gazowanej, sól, olej. Farsz: 3 marchewki, 8 jajek, 50 dag mielonego mięsa, cebula, 20 dag żółtego sera, pieprz, majonez, natka pietruszki

Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, szczyptę soli, wlej mleko oraz wodę gazowaną, wbij jajka. Zmiksuj, aby powstało gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej olej i usmaż naleśniki.

Reklama

Marchewki oczyść i obgotuj w osolonej wodzie (5-8 min). Wyjmij, ostudź. Dwie marchewki zetrzyj na tarce jarzynowej. Jajka ugotuj na twardo. Obierz, przekrój na pół, wyjmij żółtka. Białka zetrzyj na tarce jarzynowej, żółtka posiekaj.

Rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć mielone mięso. Dodaj obraną posiekaną cebulę i smaż, mieszając, około 10 min. Wsyp starty żółty ser oraz starte marchewki. Wymieszaj farsz i przypraw solą oraz pieprzem. Smaż jeszcze kilka minut. Ostudź.

Ułóż zimny naleśnik, posmaruj farszem, nakryj kolejnym naleśnikiem. Tak postępuj do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić naleśnik.

Boki i wierzch tortu posmaruj majonezem. Obsyp posiekanymi żółtkami, startymi białkami.

Udekoruj kwiatkami z marchewki oraz natką. Schłodź w lodówce. Do farszu możesz użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego oraz dodać trochę smażonych pieczarek.

Takie jest życie
Więcej na temat:tort | z | mięsa | mięso | torty

Zobacz również

  • Deserowe naleśniki

    Składniki na 6 porcji: 1 jajko, 2 szklanki mąki, 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej, szczypta soli, olej do smażenia, owoce, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.