Reklama
  • Wtorek, 18 sierpnia 2015 (08:00)

    Tortilla z kurczakiem

Składniki na 4 sztuki: 4 pszenne tortille, 35 dag piersi z kurczaka, 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego, 1 mała papryczka chili, ½ strąka papryki czerwonej, ½ strąka papryki żółtej lub pomarańczowej, 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju (np. rzepakowego), 2 średnie pomidory, 1 mała cebula, po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i bazylii, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Umyte mięso pokrój w paski. Oprósz solą, pieprzem oraz przyprawą meksykańską. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Papryki pokrój w kostkę. Papryczkę chili drobno posiekaj (jeśli nie chcesz żeby potrawa była bardzo ostra, usuń z niej pestki).

Reklama

2. Sparzone pomidory obierz ze skórki, usuń pestki i podkrój w drobną kostkę. Dodaj posiekaną cebulę, szczypiorek oraz bazylię, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Na patelnię wlej olej. Gdy będzie bardzo gorący, wrzuć kurczaka. Smaż 5-7 minut. Dodaj pokrojone papryki; mieszając, smaż jeszcze ok. 5 min. Do miski włóż ugotowany ryż, dodaj mięso wraz z warzywami, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Na suchej patelni podgrzej tortille (po kilka minut z każdej strony, aby lekko zmiękły). Na każdym placku rozłóż przygotowany farsz. Zwiń jak krokiety, podawaj z pomidorową salsą.

Przygotowanie: 20 minut. Sztuka: 380 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:Tortilla | tortilla z kurczakiem | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag mąki, 3 jajka, 400 ml mleka, 1/2 małego pęczka mięty, 2 cukinie, 3 czerwone papryki, 4 łyżki oleju, 25 dag mieszanego mielonego mięsa, 3 gałązki natki pietruszki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.