Reklama
  • Poniedziałek, 25 lipca 2016 (11:05)

    Tortille z awokado i cebulką

Składniki na 4 porcje: 8 gotowych tortilli, 2 czerwone cebule, 2 dojrzałe awokado, 1 papryczka chili l 20 dag tartego sera żółtego, np. goudy, 8 łyżek śmietany 18 proc., sok z połowy cytryny, kilka gałązek oregano, oliwa do smażenia i sosu, sól, pieprz cayenne, 1 łyżeczka cukru

Reklama

1. Cebule obrać, posiekać, posolić, odstawić. Chili umyć, przekroić na pół, usunąć dokładnie nasiona, posiekać. Oregano umyć, także drobno posiekać. Dwie łyżki soku cytrynowego wymieszać ze szczyptą soli, pieprzu, cukrem i 4 łyżkami oliwy, wymieszać z posiekaną cebulą i chili, dodać oregano.

2. Awokado obrać, usunąć pestki, miąższ skropić sokiem, zmiksować ze śmietaną, doprawić, rozsmarować na czterech tortillach, posypać cebulą i serem. Tak przygotowane placki przykryć suchymi tortillami, podsmażyć na oliwie z każdej strony.

Nasza rada

Do pasty awokado możesz dodać 1-2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego i świeżą kolendrę.

Przygotowanie: ok. 35 minut.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 1 jajko,2 szklanki mleka, 2 szklanki mąki, 1/4 szklanki gazowanej wody mineralnej, po 20 dag szynki i żółtego sera, szczypta proszku do pieczenia, olej, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.