Reklama
  • Poniedziałek, 23 maja 2016 (08:00)

    Tortille z chrupiącą sałatą lodową

Składniki na 4 porcje: 40 dag mieszanego mięsa mielonego, 4 tortille o śr. 25 cm, 1/2 małej główki sałaty lodowej, 20 dag sera koziego, 1 cebula, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1 mała papryczka chili, 2 łyżki oleju, 1 łyżka suszonego tymianku, sól, pieprz mielony.

Reklama

1 Cebulę oraz czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dołóż mięso mielone i mieszając od czasu do czasu, smaż, aż się zrumieni, a cały płyn odparuje. Przypraw je solą oraz pieprzem mielonym.

2 Chili opłucz, osusz, przekrój i oczyść z pesteczek. Papryczkę bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa razem z suszonym tymiankiem. Masę dokładnie wymieszaj (jeśli lubisz, do mięsa dołóż osączoną z zalewy czerwoną fasolę).

3 Tortille rozłóż na blacie. Każdy placek posmaruj koncentratem pomidorowym (możesz zastąpić go pikantnym keczupem). Poczekaj 2–3 min, aby placki nieco zmiękły.

4 Listki sałaty opłucz, osusz na papierowym ręczniku, a następnie potnij je w paseczki. Ser pokrój w kostkę. Na plackach rozłóż mięso, rozsmaruj je, pozostawiając przy brzegu 2 cm miejsca. Mięso posyp sałatą i serem.

Placki zwiń w rulony, przekrój je na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw na 5 min do piekarnika rozgrzanego do 175 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:tortille | chili | placki | cebula | Tortilla | placek | sałaty

Zobacz również

  • Ciasto: 2 jaja • 2 szklanki mleka • 3/4 szklanki gazowanej wody • 1/2 łyżeczki soli • 2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka naturalnego kakao Nadzienie: 30 dag sera białego • łyżka cukru pudru • 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.