Reklama
  • Poniedziałek, 3 października 2016 (14:01)

    Tureckie placki ze szpinakiem, fetą i mięsem (gozleme)

Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, łyżeczka soli, 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, olej do smarowania. Farsz: łyżka oliwy, cebula posiekana, 2 ząbki czosnku rozgniecione, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżki sumaku (lub soku z cytryny), 1/2 łyżeczki chilli, 500 g mielonej jagnięciny, 200 g sera feta, rozgniecionego, 150 g liści szpinaku, sól, pieprz.

1. Wymieszaj mąkę z solą. Wlej partiami wodę i zagnieć elastyczne ciasto (5-6 minut). Przełóż do miski i przykryj.

2. Na farsz podsmaż na oliwie cebulę i czosnek (3-4 minuty). Wsyp kumin, sumak i chilli, smaż jeszcze minutę. Dodaj mięso, smaż 4-5 minut, mieszając. Podstudź je, następnie wymieszaj z liśćmi szpinaku i serem feta. Przypraw do smaku.

Reklama

3. Podziel ciasto na 6 porcji. Rozwałkuj je na prostokąty 20 x 30 cm (podsypując mąką). Nałóż farsz na połowę każdego prostokąta. Przykryj drugą połową, lekko dociśnij.

4. Rozgrzej dużą patelnię. Posmaruj placki olejem i smaż po 5 minut z każdej strony. Przed podaniem pokrój na trójkąty. Podawaj z cząstkami cytryny i frytkami.

Olivia

Zobacz również

  • Ciasto: 2 jaja • 2 szklanki mleka • 3/4 szklanki gazowanej wody • 1/2 łyżeczki soli • 2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka naturalnego kakao Nadzienie: 30 dag sera białego • łyżka cukru pudru • 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.