Reklama
  • Wtorek, 9 lutego (08:05)

    Włoska tortilla z pomidorami

Składniki na 4 porcje: 15 dag małych pomidorków, 1 łyżka orzeszków piniowych albo pestek słonecznika, 1/2 dużego pęczka bazylii, 2 łyżki oliwy, 3 dag twardego żółtego sera (najlepiej typu parmezan), 4 pszenne tortille, 4 łyżki zielonego pesto (ze słoika), sól, pieprz.

1 Orzeszki piniowe (ew. pestki słonecznika) wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię. Podgrzewaj, mieszając, aż się zrumienią. Od razu przesyp na talerzyk, odstaw do całkowitego wystudzenia.

Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha, wrzuć do miseczki. Dodaj listki bazylii, zrumienione orzeszki oraz oliwę. Sałatkę przypraw do smaku i wymieszaj. Ser zetrzyj na grube wiórki.

Reklama

2 Tortille podgrzej na suchej patelni albo w mocno rozgrzanym piekarniku. Każdy placek posmaruj pesto. Na tortillach rozłóż sałatkę pomidorową. Posyp startym serem.

3 Jeśli lubisz, do sałatki możesz dodać kawałeczki wędzonego filetu z indyka albo gotowanej szynki. Przed podaniem całość zwiń w rożek albo złóż na pół.

Przygotowanie ok. 10 min. 1 porcja zawiera ok. 280 kcal. Ok. 2,70 zł za porcję

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Tortilla | orzeszki | sa | z

Zobacz również

  • Składniki: 2 jajka, 2 szklanki mąki, sól, 1,5 szklanki mleka, pieprz, 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej, 25 dag pieczarek, 1 cukinia, 10 dag żółtego sera, kilka gałązek ziół do dekoracji,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.