Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2016 (13:05)

    Włoski tort z mozarellą

Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 500 ml mleka, 100 ml wody mineralnej gazowanej,  25 dag mąki tortowej, 4 jajka, 5 dag masła, sól, oliwa. Farsz: 1 puszka krojonych pomidorów, 2 łyżki pomidorowego koncentratu, 1 cebula l 2 ząbki czosnku, 1 łodyga selera naciowego, 1/2 pęczka bazylii, po 10 łyżek parmezanu i mozzarelli, sól, pieprz, mieszanka suszonych włoskich ziół, cukier

Reklama

1. Składniki ciasta zmiksować, usmażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej oliwie.

2. Cebule i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na 1 łyżce oliwy, dodać drobno pokrojony seler, poddusić, dodać pomidory wraz z zalewą, koncentrat, zioła, przyprawy, szczyptę cukru, posiekaną bazylię, zmiksować. Naleśniki smarować sosem, posypać utartymi serami, układać jeden na drugim. Zapiekać 15 minut w temp. 180ºC.

Przygotowanie: ok. 55 minut.

Twoje Imperium
Więcej na temat:ciasto | farsz | ciasta | z | tort | włoski

Zobacz również

  • Ciasto: 2 jaja • 2 szklanki mleka • 3/4 szklanki gazowanej wody • 1/2 łyżeczki soli • 2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka naturalnego kakao Nadzienie: 30 dag sera białego • łyżka cukru pudru • 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.