Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:07)

    Wytrawne naleśniki gryczane

Składniki: 400 ml mleka, 18 dag mąki gryczanej, sól, 3 jajka, olej, 8 dużych śliwek, pieprz, 10 dag masła , 15 dag sera z pleśnią, miód, 1 cytryna, 5 dag orzechów włoskich, 1 garść szpinaku baby

1. Mleko zmiksuj z mąką, szczyptą soli i jajkami. Odstaw na godzinę. Na oleju usmaż partiami 12 cienkich rumianych naleśników. Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 5 dag masła. Obsmaż owoce.

2. Owoce zdejmij z patelni, dodaj po szczypcie soli i pieprzu, 3 dag miodu, sok wyciśnięty z cytryny oraz resztę masła. Wymieszaj szybko. Naleśniki złóż w trójkąty. Polej sosem śliwkowym, posyp pokruszonym serem, posiekanymi orzechami i listkami szpinaku.

Reklama

6 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 410 kcal, cena 2,10 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 25 dag mąki, 2 szkl. mleka, 2 jajka, 25 dag białego sera, 2 szklanki cukru kryształu, 400 ml kremówki 36 proc., olej do smażenia, 2 szklanki mrożonych czerwonych owoców, sól, cytryna więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.