Reklama
  • Czwartek, 7 lipca 2016 (08:05)

    Zapiekane naleśniki z pieczarkami i żołtym serem

Składniki: 2 jajka, 2 szklanki mąki, sól, 1,5 szklanki mleka, pieprz, 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej, 25 dag pieczarek, 1 cukinia, 10 dag żółtego sera, kilka gałązek ziół do dekoracji, masło.

1 Ubij całe jajka ze szczyptą soli. Dodaj mąkę, wlej mleko oraz mineralną wodę gazowaną. Całość starannie wymieszaj lub zmiksuj. Odstaw ciasto na kilkanaście minut, aby zgęstniało.

Reklama

2 Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Partiami smaż cienkie złociste naleśniki. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cukinię wyszoruj, pozostaw ze skórką. Pokrój cienko.

3 Na patelnię po naleśnikach włóż łyżkę masła. Wrzuć pieczarki oraz cukinię, smaż mieszając, kilka minut. Gotowe warzywa dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

4 Żółty ser zetrzyj na tarce, połowę odłóż. Resztę sera dodaj do ciepłego farszu z pieczarek oraz cukinii, wymieszaj. Rozłóż na naleśnikach, złóż w trójkąty.

5 Formę do zapiekania posmaruj masłem. Ułóż naleśniki. Obłóż je wiórkami z masła (1 łyżka). Posyp resztą żółtego sera. Wstaw formę do piekarnika. Zapiekaj 10 min w 180 st. Udekoruj listkami ziół, np. natki.

czas ok. 60 min; porcja – 390 kcal, cena 2,90 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 5 łyżek wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 cebula dymka, 25 dag liści szpinaku, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany 18 proc., 15 dag tartego sera, 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.