Reklama
  • Wtorek, 10 maja 2016 (08:05)

    Ziołowe naleśniki z łososiem

Składniki: 3 jajka, 1 szklanka mleka, 10 dag mąki, 1/2 pęczka pietruszki, 4 gałązki tymianku, 1/2 pęczka koperku, proszek do pieczenia, sól, 1 ogórek, 2 łyżki musztardy (delikatesowej), 2 łyżki miodu, olej rzepakowy, 8 plasterków wędzonego łososia.

Reklama

Przygotowanie:

1. Pietruszkę i tymianek opłucz pod bieżącą wodą, energicznym ruchem strząśnij resztę wody i drobno posiekaj.

2. Wymieszaj mąkę i pół łyżeczki proszku do pieczenia.

3. Do miski wbij jajka, dodaj odrobinę soli. Rozbij jajka za pomocą trzepaczki. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki, żeby stworzyły gładką masę.

4. Dosyp do ciasta posiekane tymianek i pietruszkę, wymieszaj i odstaw na 5 minut.

5. Opłucz koperek i drobno posiekaj. Wsyp do miski, dodaj musztardę, miód, 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Wymieszaj.

6. Obierz ogórek i pokrój w cienkie plastry.

7. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki wazowej wlej na patelnię ciasto naleśnikowe. Po około 2 minutach obróć placek na drugą stronę.

8. Naleśniki podawaj z plasterkami łososia oraz ogórka i udekoruj koperkiem. Do oddzielnej miseczki wlej przygotowany wcześniej sos na bazie musztardy i miodu.

Czas: ok. 60 minut. Poziom: łatwy. Porcje: 4. Ilość kalorii: 410 kcal/ porcja

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Ciasto: 2 jaja • 2 szklanki mleka • 3/4 szklanki gazowanej wody • 1/2 łyżeczki soli • 2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka naturalnego kakao Nadzienie: 30 dag sera białego • łyżka cukru pudru • 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.