Reklama
  • Piątek, 17 czerwca 2016 (15:00)

    Ziołowe naleśniki z pomidorami

Składniki na 4 porcje: 3 jajka,  po 1/2 szklanki mleka, wody i mąki, 20 dag fety, 2 cebule, 4 pomidory, po 1/2 pęczka natki pietruszki, koperku, szczypiorku, 150 ml bulionu, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz

1. Cebule oczyścić, pokroić w piórka. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości), podsmażyć na łyżce oliwy, podlać bulionem, dusić pod przykryciem do miękkości, ok. 10-15 minut. Ser feta pokroić w kostkę.

Reklama

2. Zioła umyć, osuszyć, posiekać (zostawić kilka listków natki do dekoracji). Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z mlekiem, wodą, szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ziołami i pianą. Na rozgrzanej oliwie smażyć naleśniki. Każdy posypać fetą, polać sosem pomidorowym, udekorować natką.

Nasza rada

Zamiast fety możesz użyć sera pleśniowego albo startego żółtego. Wiórki roztopią się pod wpływem gorącego sosu.

Przygotowanie: ok. 45 minut.

Twoje Imperium
Więcej na temat:ZIO | naleśniki | pomidory

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 10 dag mąki, 200 ml mleka, 5 łyżek wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1 cebula dymka, 25 dag liści szpinaku, 1 łyżka masła, 150 ml śmietany 18 proc., 15 dag tartego sera, 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.