Reklama
  • Czwartek, 3 listopada 2016 (15:00)

    Złociste krokiety z szynką

Składniki na 4-5 porcji. Ciasto: 1,5 szkl. mleka 3,2%, 1 szkl. wody gazowanej, 3 szkl. mąki pszennej, 2 jajka, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 1/3 łyżeczki kurkumy lub curry, szczypta soli. Nadzienie: 25 dag szynki gotowanej w kawałku (lub innej wędliny), 20 dag żółtego sera o ostrym smaku (w plasterkach), 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku. Dodatkowo: olej smakowy do smażenia, np. bazyliowy lub czosnkowy.

Reklama

1. Ciasto: mleko zmiksuj z wodą i jajkami. Mąkę przesiej z kurkumą i solą. Porcjami wsypuj do mleka, cały czas miksując. Wlej olej i jeszcze raz zmiksuj. Ciasto odstaw na 30 minut.

Rozgrzej patelnię, posmaruj ją cieniutko olejem, wylewaj porcje ciasta i smaż je na rumiano z obu stron (ta ilość ciasta powinna wystarczyć na przygotowanie około 15 sztuk). Gdy naleśniki ostygną, przykryj je folią, by nie obeschły.

2. Szynkę pokrój w kostkę. Wymieszaj z czosnkiem. Na każdy naleśnik połóż po 1-2 plasterki sera i rozłóż po porcji szynki. Zwiń w rulonik, zawijając brzegi do środka.

3. Ponownie rozgrzej olej na patelni. Włóż krokiety i podsmaż je ze wszystkich stron na rumiano.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 1 szklanka mąki, 2 jajka, sól, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, 25 dag pieczarek, 1 cebula, 15 dag szynki, 20 dag żółtego sera, olej, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.